Activa’t – Joves Referents es proposa continuar generant entitats més inclusives i diverses en la seva 4a edició

Activa’t – Joves Referents enceta la quarta edició del projecte per vincular als participants en entitats d’educació popular. La previsió és que prop d’una vintena de joves d’orígens diversos i en situació de vulnerabilitat es formin en cursos de monitor/a i director/a de lleure i realitzin estades en esplais, agrupaments i casals de joves.  

La principal novetat aquest 2023 és que el projecte comptarà amb més organitzacions que treballen amb aquest col·lectiu de joves. Activa’t – Joves Referents esdevé un pont entre aquestes organitzacions i les entitats de lleure educatiu.  

 

Per què participar a Activa’t – Joves Referents? 

Sumar-se a l’Activa’t-Joves Referents permet als i a les joves participants participar d’una experiència associativa en esplais, agrupaments escolta o casals de joves.  Facilitem l’accés a cursos de monitor/a o director/a de lleure mitjançant beques formatives. En aquests cursos es donen eines i recursos per esdevenir activistes en l’associacionisme educatiu, i també són un valor afegit pel currículum i trajectòria personal.  

Aquesta vivència personal té una doble vessant: a nivell individual suposa l’aprenentatge de competències i habilitats útils pel món laboral, mentre que a nivell col·lectiu permet esdevenir referent en espais del lleure educatiu per a altres infants i joves.  

Al llarg d’aquestes quatre edicions, en el projecte han participat més d’una cinquantena de joves. Moltes de les quals continuen vinculades als esplais, agrupaments i casals on van realitzar les seves estades de pràctiques.  

 

La importància de la interculturalitat en l’associacionisme 

Sovint les entitats de base associativa no solen reflectir la diversitat social del seu entorn. Per una associació, formar part del projecte Activa’t – Joves Referents representa facilitar una via per a l’accés de joves d’orígens diversos a la vegada que transformar-se per integrar la perspectiva intercultural en la seva activitat.  

Les entitats acollidores són acompanyades amb formacions sobre interculturalitat, acollida i acompanyament, i organització interna perquè la vinculació de les joves participants sigui efectiva i senzilla. Al llarg de l’any també es realitzen trobades i d’altres formacions complementàries amb les organitzacions i entitats, per reforçar el vincle i generar espais de debat entre totes les persones participants. 

El disseny o plantejament de les formacions complementàries i els acompanyaments a entitats està liderat per la Fundació Ferrer i Guàrdia, l’Escola Lliure El Sol, Esplais Catalans, Acció Escolta de Catalunya i la Federació de Casals de Joves de Catalunya 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *