15J – Dia Mundial de les Habilitats de la Joventut 2023: impulsem les competències associatives i digitals

El Dia Mundial de les Habilitats de la Joventut és una jornada per reconèixer la importància i la necessitat que les persones joves assoleixin habilitats per assolir amb èxit les seves trajectòries d’emancipació en els diversos àmbits de les transicions. Aquest 15 de juliol volem reivindicar de nou les competències, habilitats, coneixements i aptituds adquirides en la implicació comunitària, per part dels i de les joves i el seu reconeixement per apoderar a la joventut.  

Aquest 2023 se li suma l’Any Europeu de les Competències, una efemèride per reivindicar l’aprenentatge al llarg de la vida i la importància de desenvolupar habilitats per promoure millors oportunitats laborals i la seva implicació plena en societat. Promoguda per les institucions europees, posa el focus en la promoció de competències en sectors transformadors de l’economia com són la revolució digital i climàtica.  

A la Fundació Ferrer i Guàrdia volem aprofitar aquest impuls internacional per promoure dos tipus de competències: les associatives i les digitals. A més, en el marc de l’Any Europeu estem preparant una jornada sobre les trajectòries no lineals de les persones joves. Un esdeveniment per reflexionar sobre els recursos de noves oportunitats educatives i la seva adaptació a les necessitats formatives de la joventut, així com els reptes associats a la digitalització i les TIC.  

 

Competències associatives útils pel món laboral 

Hi ha molts tipus de competències que poden resultar útils en l’entorn laboral. A través de l’associacionisme es poden adquirir habilitats conegudes com a soft skills (treball en equip, iniciativa i resolució de problemes, entre altres) que cada vegada són més valorades per empreses i organitzacions: són les competències associatives 

Des del programa Activa’t busquem que persones joves sense experiència associativa acreditin les habilitats adquirides en entitats del territori. La certificació de l’experiència associativa posa en valor l’associacionisme. A la vegada, serveix per destacar les competències en un procés de recerca de feina i accés al món laboral. 

Competències digitals per garantir els drets de la ciutadania 

Les competències són necessàries més enllà de l’àmbit laboral. Actualment, ens trobem en una transició cap a una societat digital que està transformant bona part de la nostra vida quotidiana a la llar, a la feina i en la nostra participació pública. En recents estudis publicats per la Fundació Ferrer i Guàrdia, es mostra que l’assoliment de competències digitals és essencial per una ciutadania que pugui actuar amb igualtat d’oportunitats, també en el món online; el plànol  digital repercuteix directament en la vida “off-line” de les persones; i es retroalimenten les desigualtats entre ambdues. .  

Entre la ciutadania, les habilitats digitals més desiguals són aquelles que requereixen una major consciència crítica cap a les TD com: la creació de continguts digitals, les qüestions relatives a la seguretat i el benestar, així com la resolució de problemes. Aquestes diferències en la capacitació estan condicionades per factors com el nivell d’estudis, l’activitat laboral o el nivell d’ingressos. També, entren en joc altres variables com l’edat i el gènere, però aquest és el cas de la gent més gran.  

Les persones joves no són immunes a les desigualtats sociodigitals. En un article escrit per Sandra Gómez, investigadora especialista en bretxes digitals de la Fundació Ferrer i Guàrdia, es conclou que cal esborrar el concepte “nadius digitals” i parlar de la joventut com un col·lectiu que també necessita fomentar les seves competències digitals per garantir els seus drets de ciutadania.  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *