Activa’t – Joves Referents reflexiona amb participants i entitats acollidores els aprenentatges adquirits en el lleure educatiu

Activa't - Joves Referents

Activa’t – Joves Referents continua l’acompanyament de les persones joves d’orígens diversos vinculades a entitats del lleure educatiu amb una doble trobada celebrades el passat 26 i 27 de novembre a l’Escola Lliure El Sol. En aquestes sessions es va tractar amb les organitzacions, es va fer seguiment sobre la integració en l’equip de monitores i en el seu treball diari, així com en qüestions logístiques com la comunicació de pràctiques o la redacció de la memòria.

En aquestes dues trobades es va reflexionar sobre els aprenentatges adquirits per participants i per entitats acollidores a partir de la seva vinculació en el projecte. Sobre la incorporació a esplais i agrupaments, els i les joves van destacar la importància de tenir contactes previs gràcies a la realització dels cursos de formació, les acollides realitzades des del primer dia, les relacions i la convivència experimentada en l’equip de monitores, així com la diversitat d’edats més enllà dels orígens.

Els i les joves participants van començar fent un curs de formació de monitor o director de lleure, van passar una etapa de pràctiques en diferents organitzacions i finalment, algunes d’aquestes persones han continuat amb la seva vinculació a les entitats. Amb aquesta experiència associativa han pogut adquirir habilitats d’autogestió, de treball en xarxa i de comunicació, entre d’altres. Entre aquestes joves ens trobem la Jennifer Díaz qui destaca com aquesta experiència li ha ensenyat a “crear un ambient de confiança i d’importància de cadascuna de les participants”. També és el cas de Hatim Azahri, qui assegura que aquestes formacions li permetran afrontar “la realitat d’una altra manera amb més eines per participar comunitàriament“.

Per altra banda, les entitats del lleure educatiu acollidores de les participants valoren aquest projecte com una espècie de “pont” que suposa una oportunitat per esdevenir organitzacions més diverses així com un aprenentatge per l’equip de monitores. Per a la monitora Paula Agustín, aquestes formacions aconsegueixen fomentar “l’esperit crític i noves maneres de pensar, crear i relacionar-se”. En aquesta línia coincideix la formadora, Maria Dueñas, qui defensa que el repte és aconseguir “tenir identitats col·lectives inclusives amb tota la diversitat que existeix a la població i no crear grups bombolla”.

En aquesta edició d’Activa’t – Joves Referents s’ha acompanyat a més joves d’orígens diversos i s’han sumat a col·laborar més agents i entitats. L’objectiu del projecte és fomentar l’ocupabilitat dels i les participants a partir de l’obtenció de competències i habilitats pròpies de l’experiència associativa, així com promoure la interculturalitat en les entitats de lleure educatiu.

En aquest projecte hi col·laboren Esplais Catalans, Acció Escolta, l’Escola Lliure El Sol, Casals de Joves de Catalunya, l’Associació Esportiva Ciutat Vella, Punt de Referència, AFEV, Xamfrà (L’ARC Taller de Música), Superacció, Barcelona Actua i Fundació Adsis.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *